Kuru İncir Nasıl Üretilir?
25-09-2022
18:27
Kuru incir üretiminde kullanılan her bir malzeme hem sağlık için uygun hem de hijyenik olmak zorundadır.
Eğer kuru incir olarak tercih edilecek meyveler burukluk düzeyinde değil ve yüksek oranda su içeriyor ise incirler kuruduktan sonra daha kısa sürede küflenebilmektedir.
Kuru İncir Üretimi
Kuru incir üretimi profesyonellik gerektirmektedir. İncirlerin toprak yüzeyinde uzun süre kalmadan toplanması en önemli konulardan biridir. Ayrıca incir hasadı içerisinde zedelenmiş incirler ayrılmalı ve başka depolarda muhafaza edilmektedir.
Bu sayede kaliteli kuru incir olacak meyvelere aflatoksin bulaşmamaktadır. Tam zamanında toplanan kuru incir meyvelerinin rengi ve kokusu da daha kaliteli olabilmektedir. Kuru incir üretimi Türk Standartları Enstitüsüne uygun koşullarda yapılmalıdır.
İncirlerin sağlam olması ve yabancı bir tat veya koku içermemesine ayrıca dikkat edilmektedir. İncirlerin kuruma esnasında ve sonrasında yüksek düzeyde nem içermesi meyvelerin daha hızlı bir şekilde küflenmesine ve bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca kuru incir kurutma aşamasında herhangi bir böcek veya canlı parazitler olup olmadığının da kontrolü yapılmalıdır.
Kuru İncir Yetiştiriciliği
Kuru incirlerin bahçede yetiştirilme sürecinden evlerde tüketilmesine kadar geçirmiş oldukları tüm süreç belirli aşamalardan geçmektedir. Hem bahçe aşamasında hem de tesisler içerisindeki işlenme ve paketlenme aşamasında gerekli tedbirler alınmadığı takdirde kuru incirlerde renginde kararma, meyveler çatlama veya küf gibi sorunlar meydana gelebilmektedir.
Aflatoksin problemi kuru incirde en sık yaşanılan sorunlardan biridir. Bu problemin oluşmaması için özellikle ilekleme aşamasının çok dikkatli bir şekilde yapılması gerekir.
Kuru incir yetiştiriciliği ile ilgili %90’lık sarı lop incir türü yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise en kaliteli ve en sağlıklı inciler İzmir ve Aydın illerinde yetişmektedir.
Mevsiminde taze olarak toplanan incirler ilk olarak metal veya ağaçtan üretilmiş olan teknelerin üzerine serilmektedir. Ardından en az 2 ile 4 günlük bir süre boyunca güneşte çevrilerek kurutulmaktadır.
Güneşin altında yapılan sağlıklı kurutma işlemi kuru incilerin de depolama süresini daha da artırmaktadır. Aynı zamanda güneşte kurutulan incirlerin besin değeri de artmaktadır.
İncir meyvesinde taze iken %12 değerinde şeker bulunmaktadır. Ancak incirler kurutulduğu zaman içerisindeki şeker oranı ortalama olarak %50 değerlerine çıkabilmektedir.
İncir Ağacı Nasıl Çoğaltılır?
İncir ağacı çoğaltma aynı zamanda köklendirme işlemi olarak da bilinmektedir. Oldukça kolay bir şekilde incir ağacını köklendirebilirsiniz. Özellikle ağacın dal kısmına uygulanacak olan yüzük çıkartma yöntemi incir ağacını çoğaltmak için tercih edilen en garantili yöntemdir.
İncir ağacı çoğaltma için takip edeceğiniz aşamaları şu şekilde sıralayabiliriz.
Yüzük çıkarma işleminin yapıldığı bölgeyi dikkatli bir şekilde kazımalısınız. Uygulayacağınız bu yöntem sayesinde 2 haftada kökleme işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca 4 hafta içerisinde de köklenme daha da artabilmektedir.
İncir ağacını çoğaltmak için en uygun mevsim sonbahardır.
Kazıma işlemi yapmış olduğunuz gövde kısmı için pet şişe kullanabilirsiniz.
Pet şişenin içerisine toprak doldurmalısınız. Ardından açık kalan alt kısmını da streç film ile sarabilirsiniz.
Uygulamadan sonra 4 hafta içerisinde kök kısmını kolaylıkla görebilirsiniz.
Köklenmiş olan inciri alarak istediğiniz bir yere ekebilirsiniz.
Kuru İncir Nasıl Tüketmek Gerekir?
Kayısı Gurme kuru incir özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketilen besinlerden biridir. Sağlık için oldukça faydası olduğu bilinen kuru incir pek çok farklı şekilde de tüketilebilmektedir. Faydalı bir besin olarak bilinse de aşırı ve sık tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Ancak pastalar, yemekler, tatlılar ve tek başına bile eşsiz bir lezzete sahip olan kuru incir mutfaklarınızın vazgeçilmez besinlerindendir.
Kuru inciri dilerseniz ıslatarak dilerseniz de yemiş şeklinde kuru hali ile tüketebilirsiniz. Mutfağınızda kullanım durumunuza göre kuru inciri suyun içerisinde bekleterek kolaylıkla yumuşamasını sağlayabilirsiniz.
Kuru incirler yemiş olarak tek başına sıklıkla tüketilmektedir. Özellikle sabahları aç karnına yumuşamış kuru incir tüketmek sindirim ve bağırsak sistemi için oldukça yararlıdır.
Kuru incirleri pasta ve tatlılarınızın içinde de tercih edebilirsiniz. Şeker oranı yüksek olduğu için tatlı ve pastalara ekstra şeker tüketiminin önüne geçebilirsiniz.
Aşure veya benzeri tatlıların içerisinde de ıslatmadan veya ıslatarak kuru incir meyvesini kullanabilirsiniz.
Osmanlı mutfağının eşsiz yemek tariflerinin pek çoğunda kuru incir tercih edilmektedir. Özellikle et yemeklerinin içerisinde sizler de kuru inciri kullanarak farklı ve nefis aromaya sahip olan yemekler hazırlayabilirsiniz.
Kuru incir son dönemlerde özellikle kadınlar arasında kür olarak da sıklıkla tercih edilmektedir. Sağlık için pek çok faydası olan incir kürü için de Kayısı Gurme kuru incir ürünlerini tercih edebilirsiniz.
Sofralarınızın vazgeçilmezi olmaya aday olan kuru incir reçelini de deneyebilirsiniz. Hem kendine has aroması ve kokusu hem de sağlıklı olması ile kuru incir reçeli ile muhteşem bir lezzet elde edebilirsiniz.
Kuru İncir Üreticiden Almanın Önemi
Kuru incir almadan önce her zaman sağlıklı ve gerekli hijyen kurallarına uygun olarak üretilmiş olan ürünlere yönelmelisiniz. Kuru inciri kür olarak veya yemeklerinizde kullanacağınız için sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz.
Kuru incir üreticiden almanın önemi ilk olarak sağlığınızı yakından ilgilendirmesidir. Kuru incir üretim aşamasında kaliteli meyvelerin toplanması yeterli değildir. Meyveler depolanması ve kurutulması işlemi sırasında gerekli özenin gösterilmesi gerekmektedir. Eğer kurutma ve depolama işlemleri uygun şartlarda yapılmaz ise elde edilecek olan kuru incirin de kalitesi daha düşük olacaktır.
Özellikle çabuk küflenmeyen ve besin değerini koruyan kuru incir üretebilmek için meyvelerin nem oranlarının profesyonel şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunun için sizler de sağlıklı ve kaliteli kuru incirleri almak ve tüketmek istiyorsanız her zaman üreticiden temin etmeye çalışmalısınız.
Zedelenmiş veya hasar görmüş olan incirlerin sağlıklı incirler ile bir arada depolanması bile oldukça sağlıksızdır. Her bir aşamada sağlıklı olan incirlerin ayrı ve temiz yerlerde depolanması ve kurutulmaya devam etmesi gerekmektedir.
Bu sayede hurda olarak tabir edilen zedeli incirlerden sağlam olanlara aflatoksin bulaşması engellenebilmektedir.
Kuru inciri üreticiden almanın en önemli faydalarından biri de tam mevsiminde toplanan besinlere ulaşabilmenizdir. Kuru incirlerin uzun süre ve sağlıklı olarak tüketilebilmesi için tam mevsiminde hasat edilmesi gerekmektedir.
Kurutma işlemi üreticiler tarafından genelde güneşte ve doğal yollarla yapılmaktadır. Bu da kuru incirlerin besin değerinin korunması adına oldukça önemlidir.
Kaliteli kuru incirler hem kokusundan ve tadından hem de renginden bile kolaylıkla ayırt edilebilmektedir. Koyu renk ve kararmaya başlayan incirlerin her zaman kalitesi düşük olarak kabul edilmektedir.
Özellikle hasat döneminde ürünlerin toprakla uzun süre temas etmesi kuru incirlerin de bozuk olmasına neden olabilmektedir. Toprak kaynaklı ve kuru incir üretim aşamasındaki diğer problemlerden dolayı sağlıksız ve bozuk ürünler de elde edilebilmektedir.